Välj rätt bil

Välj rätt bil

Det här med att välja rätt sorts bil kan kännas svårt. Särskilt med tanke på att det finns många olika bilmärken och varianter på bilar att välja bland. Därför kommer du i det här inlägget få en kort genomgång av vilka olika sorters bilar som finns, för att göra det enklare för dig inför ett kommande bilköp.

Miljövänliga bilar

I takt med att allt fler har blivit mer medvetna om vår påverkan på miljön så har biltillverkarna tvingats att ta fram bilar som är mer hälsosamma för vår miljö. Det finns flera olika varianter på miljövänliga bilar och här är några exempel:

Elbil

En elbil är, precis som det låter som, en bil som går på el. Bilen laddas upp med hjälp av el och släpper därmed inte ut några avgaser som är skadliga för vår miljö. Elbilen laddas på stationer som finns utplacerade på de flesta orterna i Sverige.

Hybridbil

En hybridbil har två motorer, varav den ena kan laddas med el och är den motor som främst används. Men en hybridbil har en till motor du kan använda ifall bilen laddas ur och du kan tanka den med bensin.

Vätgas

Förutom att det finns mer miljövänliga bilar som laddas med el finns det även de bilar vars bränsle är mer miljövänligt. Ett bra exempel på det är vätgasbilar. En vätgasbil laddas med vattenånga och i bilens motor omvandlas ångan till bränsle och den ånga som släpps ut är inte skadlig för miljön.

Bilmärken

Nu när vi gått igenom några exempel på bilar som är ett mer miljövänligt alternativ är det hög tid för oss att gå igenom några vanliga och populära bilmärken. Några av dessa har miljövänliga bilar i sitt sortiment, men också vanliga bilar som går på bensin eller diesel.

Volvo

Det går inte att skriva ett inlägg om bilar utan att nämna Sveriges stolthet Volvo. Volvo är ett företag som tillverkar bilar och fordon. Volvo grundades år 1915 av Assar Gabrielsson och Gustav Larson men det skulle dröja ända fram till år 1927 innan Volvo tog fram sin allra första bil. Idag är Volvo en av Sveriges och världens största biltillverkare och har sitt huvudkontor i Torslanda i Göteborg. Deras slogan är ”Volvos värde varar” och ”Volvo for life”.

Tesla

Ett företag som varit i framkant när det kommer till att ta fram elbilar är företaget Tesla. Tesla grundades år 2003 av Elon Musik och har sitt huvudkontor i Kalifornien. År 2008 lanserade Tesla sin allra första bil som hette Tesla Roadster. Det är också den modellen som är den första bilen som skickats upp i rymden. År 2018 valde Elon Musk att skicka ut bilen i rymden där bilen cirkulerar än idag med budskapet ”Made on earth by humans”.

Volkswagen

Ett bilmärke som verkligen lyckats med sin slogan är Volkswagen, vars slogan är ”Das Auto”. Volkswagen är en tysk biltillverkare som grundades år 1937 och har sitt huvudkontor i den tyska staden Wolfsburg. Numera är Volkswagen ägare till andra kända bilmärken, till exempel Audi och Škoda Auto.