Gå ner 20 kilo på ett år

Gå ner 20 kilo på ett år

Behöver du gå ner i vikt? Då bör du satsa på en hälsosam viktnedgång som 20 kilo på ett år. Det innebär ungefär 2 kilo i månaden.

Hälsosam viktnedgång

Det är många som försöker gå ner i vikt. Testar olika dieter, fastar, bantar. Går ner 2 kilo, men går lika snabbt upp de två kilona, och ibland rentav ett extra kilo. Det är inte hälsosamt att banta, särskilt inte att jojo-banta: det stressar kroppen. Då är det klokare att satsa på en hälsosam och långsiktig viktnedgång, som 20 kilo på ett år. Att gå ner ungefär 2 kilo i månaden är något som kroppen klarar av och mår bra utav. Den får tid att ställa om sig. När vi försöker gå ner i vikt alldeles för snabbt blir kroppen stressad. Det innebär att den faktiskt vill behålla vikten, för att den tror att det är något farligt som händer. Du och kroppen är alltså inte på samma linje. Kroppen hinner inte heller ställa om sig. Om du har vägt 100 kilo under en längre tid, så har kroppen ställt in sig på det. Om du då hastigt gå ner i vikt, så hinner kroppens inre våg inte riktigt med. När du slutar att banta kommer du dessvärre väldigt lätt kunna gå upp i vikt igen. Det är därför det är klokare att satsa på en lagom och hälsosam viktnedgång. Då hinner både du och kroppen med.

Viktnedgång: mat

För att lyckas med din viktnedgång måste du fokusera på mat. Hela 80 procent av viktnedgången handlar om vad du äter, och endast 20 procent handlar om aktivitet och rörelse. Börja med att se över dina vanor. Plocka bort snabba kolhydrater som läsk, godis, fikabröd och vitt bröd under vardagen. Det är många som faktiskt går ner i vikt genom att bara sluta äta snabba kalorier. Ät istället knäckebröd, gröt, mycket grönsaker och protein som gör dig mätt. Dra även ner på pasta, ris och potatisportionerna. Ett tips är att utgå från Livsmedelverkets tallriksmodell: ska du gå ner i vikt kan du med fördel satsa på 50 procent grönsaker, 25 procent kolhydrater och 25 procent protein. Ät också hälsosamt fett som du finner i oliv- och rapsolja, lax och avokado.

Viktnedgång: motion

Att motionera är viktigt för hjärtat och för att du ska må bra. Kroppen behöver rörelse. Förutom att du bara kan äta dig smalare måste du träna för att få en snygg och smidig kropp. Börja med att dagligen promenera. För att snabba på viktnedgången kan du även bygga muskler på gymmet. Ju mer muskelmassa som du har, desto snabbare förbränning får du, då muskler ökar ämnesomsättningen. Det viktigaste är bara att du kommer igång att börjar att röra på dig. Med vardagsmotion kan du komma långt.