Fixa ditt drömhus

Fixa ditt drömhus

En dröm som verkar ha funnits hos människan så långt tillbaka i historien vi kan gå, är drömmen om något att kalla sitt eget. Idag är det många som försöker uppfylla den drömmen genom att köpa hus. Antingen söker man ett äldre hus som behöver rustas men många väljer också att bygga helt nytt. För att lyckas med sin husdröm behövs naturligtvis pengar. Ett behändigt sätt kan vara att ta ett företagslån för att våga ta steget att bli husägare. Frågan är vad man ska välja; bygga nytt eller köpa ett äldre hus och rusta själv?

Bygga nytt

Det kan verka som det självklara valet att bygga helt nytt. Din dröm om att få ett hus exakt som du vill, in i minsta detalj, kan bli verklighet. Känslan av att ingen bott där innan är oerhört tillfredsställande och att man kan skapa sin helt egen stil. Det är viktigt att vara medveten om hur mycket jobb det ligger bakom att bygga själv. Även om man inte väljer att bokstavligen bygga själv så är det en lång process tillsammans med en husbyggarfirma. Du måste ta beslut om allt från var elledningarna ska gå, till färg på väggarna. Steg ett är förstås att köpa en tomt där huset ska byggas. Det är heller inte helt billigt att bygga nytt.

Köpa äldre hus

Många längtar efter ett hus i någon viss stil. Exempelvis är trähus i rött eller gult, gärna med lite snickarglädje à la Madicken, populära. Funkis från 30-talet är också av mycket populär design. Andra vill bara ha ett enklare hus nära skog och natur och är inte så nogräknade med hur själva huset ser ut, bara läget är det rätta. Med andra ord är det lika mycket att tänka på vid köp av ett befintligt hus, som när man bygger nytt, men givetvis slipper man ta alla beslut som krävs vid ett nybygge. Det går att göra mycket med ett äldre hus och många har drömmar om en annan livsstil än den de har i lägenhet i en hektisk storstad. Många söker sig exempelvis närmare områden med mer natur när de får barn.