Undvik psykisk ohälsa

Undvik psykisk ohälsa

Idag talas det mycket om hur den psykiska ohälsan ökar i samhället. Många känner sig stressade och problem som utmattningsdepression och utbrändhet har blivit välkända begrepp. För att undvika att drabbas av psykisk ohälsa finns det flera förebyggande åtgärder som går att ta till. I denna text kommer vi att ta upp några av dem.

Förbered dig på svåra livshändelser

Även om nog alla skulle önska det är det inte någon som kan leva ett helt liv utan några motgångar över huvud taget. Vi drabbas alla förr eller senare av sorg och andra jobbiga händelser. En mycket svår händelse är när en nära anhörig går bort. Risken är då stor att drabbas av nedstämdhet eller kanske till och med depression.

Genom att vara förberedd på att detta är en naturlig del av livet går det att ta sig igenom sorgen på att lättare sätt. Genom att även ta hjälp av en personlig begravningsbyrå med lång erfarenhet underlättar du sorgearbetet. När du anlitar Lova begravningsbyrå som erbjuder hjälp med begravning och juridik kan du känna dig trygg med att de ordnar allt det praktiska runt begravningen.

Rutiner som främjar mental hälsa

Att skapa rutiner som får dig att må bra är viktigt för att främja mental hälsa. Exempel på rutiner är att ha regelbundna tider för sömn, mat, arbete, skärmtid o.s.v. Utan bra rutiner är det tyvärr lätt att fastna i soffan med mobilen, något som brukar leda till ett sämre mående.

Planera

Med andra ord är det bra att börja med att planera hur en välplanerad vardag skulle kunna se ut för dig. Utgå från dina måsten som ditt skolschema eller arbetsschema. Strukturera upp hur du vill att din morgon ska se ut, till exempel med en frukost i lugn och ro och att inte behöva springa till bussen på grund av tidsbrist. Fundera också på om det är något i din kost som skulle kunna förbättras. Blir du ofta trött och sötsugen på eftermiddagen? Då kan ett mättande och nyttigt mellanmål vara smart att alltid ha med i väska. Det gör att du mår bättre än om du äter godis och dricker mängder av koffeinhaltiga drycker.

Sov gott

Även sömnrutinerna spelar stor roll för den mentala hälsan. Sömnbrist gör att du mår sämre och kan på sikt leda till utbrändhet. Tipset från sömnexperter brukar vara att alltid gå och lägga sig och gå upp samma tid varje dag, vardag som helg. Det kan vara en utmaning om du inte är van men ge det en chans i några veckor.

Daglig fysisk aktivitet

Fysisk rörelse är ytterligare en viktig faktor som främjar mental hälsa. Hur du rör på dig spelar mindre roll, det viktiga är att du är aktiv i någon form varje dag. Det kan handla om promenader, jogging, cykling eller träning på gym. Även simning och olika lagsporter är förstås bra alternativ. Huvudsaken är att rörelsen blir av!