Så blir du av med svamp i underlivet

Så blir du av med svamp i underlivet

Svamp i underlivet kan vara en mycket plågsam åkomma som faktiskt till och med kan hindra förmågan att ha en normal vardag. Det finns dock sätt att lindra och bota svampen på. I den här texten berättar vi om vad du kan göra för att slippa detta gissel.

Symptom

Vanliga symptom på svamp i underlivet brukar vara att det kliar och svider i underlivet. Man kan också få en typ av grynig flytning och en vit hinna på slemhinnan. Har man aldrig haft svamp tidigare är det dock viktigt att uppsöka läkare för att säkerställa att problemen inte beror på något annat. När det är fastställt att det är svamp det rör sig om finns många läkemedel och förebyggande åtgärder att prova för att få bukt med svampen.

Det här beror svamp i underlivet på

Att ha problem med underlivet är vanligt. Det har klarlagts att hela en av fem kvinnor lider av smärta eller besvär från underlivet. Här är svamp en vanlig orsak. Men vad beror den egentligen på? Svamp kan uppstå av många anledningar, till exempel vid ett nedsatt immunförsvar eller efter en antibiotikakur. Det är också vanligt att få svamp precis innan mens eller när något har skavt mot underlivet. Vissa är också mer disponerade till att få svamp på grund av ärftlighet.

Så botar du svamp i underlivet

Hur ska man då göra för att komma till rätta med svamp? På Apotek Hjärtat finns en rad receptfria läkemedel att använda. Dessa kommer ofta i form av salvor eller vaginalkapslar. Visst finns det också en del huskurer mot svamp, precis som mot pollenallergi, men dessa har inget vetenskapligt stöd och kan därför vara mer skadliga en välgörande. Här kan du läsa en artikel om ytterligare åtgärder du kan vidta vid svamp i underlivet.

Det är också viktigt att förebygga svamp så långt som det är möjligt. Det kan du göra genom att bära underkläder i bomull som andas och inte klä dig i plagg som sitter åt mycket runt underlivet. Det kan också vara bra att sova naken för att lufta underlivet.

Då ska du söka vård

Det har visat sig att kvinnor kan vara dåliga på att söka vård, något som är mycket beklagligt. En svampinfektion är i sig ingen allvarlig åkomma som alltid kräver vård, men i vissa fall kan den faktiskt göra det. Drabbas du till exempel ofta av återkommande svampinfektioner är det bra om du besöker en läkare och får hjälp. Att ha återkommande svampinfektioner sänker livskvaliteten och är ingenting du ska behöva gå omkring med länge. Om du har stora besvär ska du alltså inte dra dig för att uppsöka en läkare.