Bloggat från Sardinien

Längst ner på sidan hittar ni alla mina blogginlägg från resan till Sardinien, dag för dag.

 

 

Sardinien, Murta Maria- Maj 2019 “Hotel Speraesole”

 

[toggle type=”gray” title=”Lite fakta om Sardinien” active=””]

Sardinien är nummer två till storleken bland öar i Medelhavet.
Nummer ett är Sicilien och nummer tre är Cypern.
Här bor 1,7 miljoner människor.

Öns längsta flod är Tirso, 151 km.

För att säkerställa vatten och elektricitet har 54 konstgjorda sjöar skapats av vilken Omodeo är den största.

The flag of the Four Moors , är den officiella flaggan för den autonoma regionen Sardinien.

Jordbruket på ön domineras av fårskötsel och här finns 4 miljoner får men också hästar och nötboskap

Här produceras 80 % av Italiens kork från träden som växer vilt. Bland frukt och grönt odlas mest kronärtskockor, tomater och citrusfrukter.

Övriga stora ekonomiska sektorer är handel, tjänster, IT och turism.

Ön är den enda regionen i Italien utan motorväg men vägnätet är ,trots att vägarna är mindre ,välutvecklat och bra underhållet.

Sardinien har liksom Okinawa, Japan den bland de högsta koncentrationerna i världen av medborgare på över 100 år.

Fotboll är precis som i övriga Italien väldigt populärt och bästa laget Calgari Calcio spelar i serie A. Att även basket ,hästhoppning och vattensporter som segling och kitesurfing lockar många utövare kan man lätt förstå, mer förvånande är då kanske att ön även har fyra skidorter.

[/toggle]

[toggle type=”gray” title=”Hotel Speraesole” active=””]

FAKTA FRÅN TRIPX

Speraesole är beläget i ett lugnt och fridfullt område omgivet av vacker natur. Några av Sardiniens finaste städer finns i närheten.

Hotellet ligger i den lilla italienska byn Murta Maria på Norra Sardninen. Här slås man av den avkopplande miljön och det fina landskapet.
Närmsta stranden är Porto Istana som ligger två kilometer bort.

Speraesole ligger ungefär 10 kilometer från idylliska Olbia som är en livlig småstad. Staden har en lång och spännande historia, något som du kan lära mer om på det arkeologiska museet. Det är väldigt påtagligt att du befinner dig i Italien, här kan man strosa omkring bland smala gränder, kyrkor och njuta av en gelato på någon av alla uteserveringar runt torgen.

Avståndet till flygplatsen är ungefär 8 kilometer.

Hotellets badmiljö inbjuder till avkoppling med mycket sol och bad. Här trivs alla soltörstande. Runt poolen finns bekväma solsängar och parasoller. Till barnens stora glädje finns barnpool i hotellträdgården. Här finner de minsta sin glädjezon. I poolbaren träffas man gärna för något gott att dricka och något lättare att äta.

Här bor man i trevligt inredda rum. På hotellet finns 57 rum som har bekväma badrum med dusch/badkar samt hårfön. Rummen är inreda i traditionell sardisk still och är väldigt ljusa och fräscha. Alla de fina rummen har;

Gratis trådlöst internet (WiFi)
Luftkonditionering
Minibar/kylskåp
Direkttelefon, satellit-TV
Värdeskåp (avgift)

[/toggle]

[toggle type=”gray” title=”Mina egna ord om bilder om hotellet” active=””]

Hela resan inklusive flyg och hotell med frukost bokade vi via TripX som jag varmt kan rekommendera. Vi bodde på Hotel Speraesole i byn Murta Maria i Olbia.

Hotellet ligger bara 10-15 minuters bilresa från flygplatsen i Olbia.

Det var ett fräscht och välskött 4-stjärnigt hotell med ett mysigt poolområde.

Rummen städades varje dag och vi hade frukost inkluderat i priset. En väldigt enkel men fullt tillräcklig frukost.

Restaurangen som “hörde till” hotellet

Innergården

Vy från vår balkong

Ordentliga solstolar på en välskött gräsmatta

Korridorerna i hotellet var ljusgula och smyckade med blommor och stora vaser

Från korridorerna såg man ner på innergården, där nere fanns även matsalen där vi åt frukost

Poolområdet kvällstid

Rummet var enkelt men fräscht, enda nackdelen var duschen som inte hade något skydd ut mot badrummet vilket innebar att efter en dusch var hela badrummet dyngsurt. Ett draperi eller en glasvägg hade varit toppen.

Precis utanför vårt rum gick det en trappa ner till poolområdet

Det enda jag kanske kan klaga lite på var personalen i receptionen som inte alltid tittade upp och hälsade när vi kom, trots att vi var själva i hela receptionen. Jag tycker att det hör till att personalen säger hej, speciellt när man kommer in i byggnaden.
Dessutom kunde inte heller de ett ord engelska och det kan jag också tycka hör till, om man sitter i en hotellreception bör man kunna göra sig förstådd och förstå engelska, åtminstone hjälpligt.

 

Poolområdet var perfekt skött, korta gräsmattor som vattnades dagligen, fräscha möbler och en pool som rengjordes både morgon och kväll.

[/toggle]

 

 

 

Mina tankar om Sardinien

 

[toggle type=”gray” title=”Bemötande & Gästvänlighet” active=””]

Nja, jag kan inte påstå att jag tycker att bemötandet i Sardinien var speciellt bra. Jag kan nog lätt räkna på en hand de få gånger vi kände att vi blev bemötta trevligt och med serviceanda. Vår säljare på Eurocar där vi hyrde bilen var toppen (förutom att vi fick betala det dubbla, haha, men med pengar löser sig det mesta) och personalen på fiket i Cala Ganone var mysiga och trevliga.
I övrigt blev vi ganska nonchalerade vart vi än var, och inte hjälpte det att ge dricks heller! 🙄

Jag vet inte om det kan ha att göra med att de känner sig obekväma för att de inte kan kommunicera med oss. I en supermarket i en liten by vi besökte sprang personalen och gömde sig när vi kom och ingen kom fram och hälsade eller ens satte sig i kassan.

Jag har iallafall aldrig varit i ett land där de är så dåliga på engelska. De varken förstår eller kan prata.
Givetvis finns det väl undantag men vi träffade bara en person under hela veckan som kunde prata och förstå litegrann.
Inte ens ungdomarna på McDonalds förstod ett ord av vad vi sa, trots att vi försökte prata tydligt med korta meningar.

Men å andra sidan såg vi också en film, Sagan om ringen, dubbad på italienska, haha, tänk er Gollum prata italienska!! 😂😂
Såå, de kanske inte lär sig engelska i skolan och inte heller naturligt genom bland annat film?

[/toggle]

[toggle type=”gray” title=”Hyrbil” active=””]

Jag har läst en del skräckhistorier angående att hyra bil på Sardinien men för oss gick det förhållandevis bra (förutom att Anders kort inte gick att använda och det slutade med att vi fick betala det dubbla eftersom vi då inte kunde lämna en deposition).
Det är dock en VÄLDIGT hög deposition på att hyra bil på Sardinien, vår låg på 1100 euro vilket är nästan 12000 kronor. Man behöver även ha ett rent kreditkort för att få hyra bil.
Kom ihåg att kontrollera bilen både in- och utvändigt när du hämtar den, och dokumentera alla skador, stora som små, med bilder.
När vi lämnat tillbaks vår bil efter en vecka var det nervöst när jag några dagar senare mottog ett mail från hyrbilsfirman med deras slutbesiktning av bilen. Vår bil var helt ok och summan landade på 0 euro, puh!

[/toggle]

[toggle type=”gray” title=”Trafik” active=””]

Det här är spännande vart man än åker tycker jag.
I Sardinien var det över lag fina vägar och bra skyltat och det kändes väldigt modernt. I de mindre byarna och högt uppe i bergen var vägarna mindre bra, smala och krokiga, men det har ju sin charm och då får man istället ta det lugnt och försiktigt.

De vanligaste hastighetsbegränsningarna var 30, 50 och 100 (på motorväg). Ingen körde i 30!
Vi var försiktiga och höll hastigheten (iallafall de första 2 dagarna, haha) och vi blev omkörda av en moped på 3 hjul. Jag kan absolut ta att lokalinvånarna kör snabbt, de känner till vägarna och säkert varje liten kurva, men det jobbiga var inte att bli omkörd, det var att de låg en halvmeter bakom vår bil tills det gick att köra om. Ofta gjorde de dessutom helt vansinniga omkörningar för att sedan ta nästa avfart till höger. Snacka om onödigt!
När vi fick ett helt led med bilar bakom oss svängde vi ofta in till sidan där det var möjligt, bara för att släppa förbi dem.

Vi såg ingen olycka men däremot så satt det minnesstenar överallt runt om på Sardinien. Det såg ut som gravstenar med ett namn och datum och ofta även en bild på personen som förolyckats. Det brukade vara fullt med blommor vid stenen så man såg platserna lätt när man åkte omkring.

Det är många som cyklar på Sardinien, både friluftsmänniskor med stor packning på cykeln men även hela gäng som tränade som lag.

Det bästa tipset om ni ska köra runt på Sardinien är att använda GPS. Vi använde oss av Google maps vilket fungerade toppenbra.
Ett annat tips är att märka ut vart ni varit eller kanske till och med hela sträckan, tyvärr något vi missade att göra vilket är synd så här i efterhand. Vi minns ju inte vart vi kört och hade vi kunnat se det i efterhand hade det varit jättekul!
Jag vet inte om man kan göra det i Google maps men till nästa resa ska jag absolut ta reda på det. Annars kan man ju alltid ta en print screen på skärmen vid varje stopp.

[/toggle]

[toggle type=”gray” title=”Natur” active=””]

Woooow! Det är för naturen man åker till Sardinien, helt klart!
Här finns allt. Berg, dalar, sjö, hav, färger, växter, träd… En härlig mix av allt!
Det sardiska landskapet är till stora delar kargt och bergigt, för att plötsligt ge plats åt olivlundar och andra odlingar i dalgångar och på slänter. Den orörda naturen är bitvis rena vildmarken, frodiga skogar med kastanj och korkek.

Sardinien är det självklara valet för den som söker vackra “egna” stränder och kristallklart vatten att njuta av i lugn och ro. De flesta stränderna är naturstränder, och de sardiska kusterna är ständigt omväxlande. Höga klippor viker plötsligt undan för breda sandstränder.

[/toggle]

[toggle type=”gray” title=”Bad & stränder” active=””]

Nu åkte ju vi i början på maj och det var ingen trevlig badtemperatur direkt. Det var runt 15-17 grader skulle jag tippa, men är man vid Medelhavet så är man och vi doppade oss några gånger iallafall. Längs hela norra kusten finns fantastiska stränder.
Har du bil? Använd dig av Google maps och leta upp stränder genom att förstora kartan, välj och få en färdbeskrivning. Det sättet tog oss till helt fantastiska stränder vi aldrig hade hittat annars!

[/toggle]

[toggle type=”gray” title=”Djurliv” active=””]

Jag älskar ju djurliv och hade hoppats på att få se många olika sorters djur men här blev jag lite besviken. Jag hade läst att det kryllade av får på Sardinien men vi fick verkligen leta för att hitta några och de vi såg var på håll.
Det sägs även att det finns mycket ödlor på Sardinien men jag hittade bara två stycken. I och för sig letade vi väl inte speciellt mycket heller.
Däremot var det skönt för det var inga jobbiga insekter överallt. Knappt några mygg, getingar, myror eller andra små jobbiga kryp.

[/toggle]

[toggle type=”gray” title=”Mat” active=””]

Maten var en riktig besvikelse!
Dels var det inte mycket som var öppet i början på maj och dels så var maten tråkig och smaklös. Vi halvt levde på kaffe med panini för det visste vi var gott. Pizzorna var oljiga och smaklösa och jag föredrar en svensk pizza alla dagar i veckan!
Inte heller pastan var god och de sista tre dagarna gav vi upp och åt middag på McDonalds, haha!

[/toggle]

[toggle type=”gray” title=”Priser” active=””]

Det är inte billigt i Sardinien. Det mesta kostar ungefär lika som här hemma i Sverige.

[/toggle]

[toggle type=”gray” title=”Väder/klimat i maj” active=””]

De första dagarna beklagade vi oss lite över vädret då det var mulet och vi hamnade på ett berg där det var 4 grader varmt, regnade, haglade och blåste 18 meter i sekunden. Men efter dag 2 vände det och vi hade mellan 23-27 grader varmt och mer eller mindre konstant solsken resten av veckan. Vädret hemma hade visst varit +8 grader och ösregn hela vår bortavaro.

När Anders och jag gick runt i shorts och klänning så hade Sardellerna på sig jeans, tjocktröjor och jackor eller dunvästar!

[/toggle]

[toggle type=”gray” title=”Skulle jag rekommendera Sardinien?” active=””]

Absolut! Har du möjlighet – Åk! Bara se på mina bilder så förstår du varför…
Resorna är inte så dyra och det går snabbt att flyga. Om du vill ha ut mesta möjliga av resan så tycker jag absolut att du ska hyra bil.

[/toggle]

[toggle type=”gray” title=”Skulle jag vilja åka igen?” active=””]

Jag reser gärna till olika platser men visst skulle jag kunna tänka mig att återvända till Sardinien. Jag skulle absolut hyra bil igen och om jag inte skulle välja att bo i Cala Ganone så skulle jag åtminstone åka dit igen och gärna hyra en båt över en dag eller två.
Jag skulle nog isåfall välja att åka en eller två veckor senare, kanske tre, just för att få upp vattentemperaturen lite.
Ett alternativ vore att bara köpa flygstolar och bila omkring och sova på olika hotell och vandrarhem under tiden. Som sagt, i Sardinien vill man se sig omkring!

[/toggle]

[toggle type=”gray” title=”Missa inte!” active=””]

Serpentingvägen och utsikten på väg till vår favoritby Cala Ganone!

[/toggle]

[toggle type=”gray” title=”Tips – Resedagbok” active=””]

Jag skrev ju en slags “resedagbok” under resans alla dagar (bra att ha stödord till bloggen för man glömmer vad man gjort, vart och när, tro mig!).
I slutet på varje dag skrev jag ner vad vi gjort under dagen, vädret, maten och annat som kan vara kul att minnas. Jag använder anteckningarna när jag kommer hem och ska blogga men även för dig utan blogg kan det vara kul att ha anteckningar kvar. Köp en liten fin anteckningsbok och skriv i?

[/toggle]

[toggle type=”gray” title=”Tips nr 2 – Film & selfies” active=””]

Jag är duktig på att fotografera och dokumentera men något jag lätt glömmer bort är att filma. Bilder är “platta” och utan liv medan en kort filmsnutt säger så mycket mer!
Filma korta sekvenser och sätt ihop när du kommer hem, det finns många helt ok filmredigerare gratis.

Och ta selfies!
Jag är ganska duktig på att leka med selfies här hemma, fota mig med fåniga filter osv, men utomlands är jag urkass på det. Ta inte bara ett fint landskapsfoto, var med själv och visa att du faktiskt varit där!
Det ska jag tänka på själv nästa resa.

[/toggle]


 

Har ni några funderingar över Sardinien? Kommentera gärna så svarar jag givetvis om jag kan 🙂